LE PROJET FRANCAIS

LE PROJET FRANCAIS
Az úgy jött, h 22 évesen, a fősuli utolsó évében kaptam lehetőséget Franciaországban, azon belül is Le Havre-ban tanulni egy éven keresztül. A blog célja az lenne, hogy feljegyezzem az élményeket ill azt a hosszú rögös utat, amelyen elérek majd egy éven kersztül valahová. A helyesírási hibákért és a nyelvi helytelenségekért pedig elnézést kérek, nincs nagyon időm az átfogó korrekcióra. Remélem érdekes beszámoló lesz, és nem csak nekem :)

csütörtök, november 22, 2007

gréve, blockage, annyit tesz: buli, alvás

A 'kényszer szünetben' leginkább a szórakozásról és a kapcsolati tőke ápolásáról gondoskodtam, mint azt a fenti kép hűen tükrözi.
Ez mind annyit tesz, hogy SZTRÁJK! A franciák lételeme. Nincs olyan hét, ami sztrájk nélkül telne el, ha igen, akkor már szédülnek a sok munkától, sztrájkolnak egyet, aztán közben kitalálják, hogy miért is teszik azt. Már 3. hete nincs iskola. Nincs, mert le van zárva. A diákok sztrájkolnak, és nem engedik, hogy tanítás legyen. Ez a blockage, azaz blokád alá van vonva az iskola. Persze nem mintha ez engem zavarna... Namost ez a következőket vonja maga után; egyrészt rohadtul ellustultunk, tudunk eleget aludni és bulizni, ellenben nem éppen a beadandó feladatokkal és a tanulással foglalkozunk. (szünetben ki foglalkozik az iskolával??)
Elutazni sajnos nem tudtam, ugyanis mindig csak 2-4 nappal hosszabbítják meg a sztrájkot, tehát ez a 3 hetes szünet nem tűnt ennyinek, sosem lehetett tudni meddig tart. A jövő héten már lesz iskola, és az ellenállókat rendőrkézbe adják állítólag. Én a passzív ellenállást képviselem, úgyhogy nincs mitől tartanom. De az elkövetkezendő két héttől viszont tartok. Ugyanis mindent be kell pótolni, és lehet, hogy igen kemény hajtás lesz karácsony előtt. Ráadásul az otthoni tantárgyakból is megkaptam a beadandó feladatok listáját, szoval vége az arany életnek! Én mindenesetre 2 hét múlva hazamegyek ha esik, ha fúj, az utolsó hetet kihagyom. Igen sok dolgom lesz otthon, úgyhogy szükségem lesz arra az egy munkahétre. Már alakulnak a programok, és elintézni valók sokasága tornyosul elém. Az már biztos, ahogy dec.16-án este fél 11-kor leszáll a gépem, egyből bele is csapok a budapesti életembe! És már aznap kezdetét veszi az az eseménydús három hét, amíg otthon leszek...
Alig várom, addig azonban még két kemény hét, ami ráadásul holnap reggel kezdetét is veszi. (dec 2.-át írunk a bejegyzés közzététele szempontjából, láthatjátok, hogy már 22-én nekiláttam, de nem igazán siettem el... jóó, hát annyi dolgom volt!!)
Nemsokára találkozunk!